Уеб Дизайнс ЕООД
УСЛУГИ
ЗА КЛИЕНТИ
ПАКЕТИ

ОСНОВНИ ТЕРМИНИ ИЗПОЛЗВАНИ ПРИ ИЗРАБОТКАТА НА УЕБ САЙТ

Интернет термините са понятия, които са се наложили при общуването на уеб дизайнери. Голяма част от тях нямат аналог в българския език. Това за доста клиенти звучи объркващо и непознато. Поради тази причина те, за да не издадат своята неинформираност се съгласяват с всичко, което им бива предлагано относно изработка на уеб сайтове. Така твърде често те биват подведени от самата фирма за изработване на сайтове, а доста често и финансово манипулирани за завишаване на стойността на услугите по изграждане на уеб сайт. И за да не се чувствате като извънземен, когато присъствате на разговор за направа на сайт, за да не бъдете затрупани от нищо незначещи думи за Вас, запознайте се с най-основните думи и съчетания, използвани от уеб дизайнери и програмисти при изработване на сайт. Ако тепърва ви предстои изграждане на уеб сайт, или отскоро имате собствен сайт не пропускайте този раздел и дори бегло да прегледате наличните статии, те ще ви запознаят с основни думички, използвани в глобалния интернет свят.КАКВО Е ТОВА ДОМЕЙН ИМЕ?

Казано най-просто, но може би и най-точно, домейнът (domain name) е името, под което ще се разположи вашата интернет страница, когато бъде създадена и публикувана в световната мрежа. Например домейнът на указателя Yahoo е yahoo.com, домейнът на българската директория Гювеч е gbg.bg, домейнът на Уеб Дизайнс ЕООД е wdesigns.eu и т.н. Названието произхожда от английската дума domain - област, територия, сфера, обсег. Всеки уеб сайт в интернет отговаря на даден IP-адрес, това всъщност е адресния номер на компютъра върху който физически е разположен уеб сайта. IP-адреса представлява поредица от цифри подобно на телефонен номер /например 87.120.40.4/. Но понеже е трудно хората да запомнят всички тези цифри е въведена система за домейн имена.ЗАЩО НИ Е НЕОБХОДИМ УЕБ САЙТ?

В 21-ви век, в ерата на информационните технологии, уеб сайтът представлява лицето, визитната картичка на компанията, офис, който работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, достъпен от целия свят. Уеб сайтът е инвестиция, изплащаща се многократно във времето и даваща възможност на потенциалните Ви клиенти и контрагенти да се запознаят с дейността, целите и политиката на фирмата от всяка точка, свързана с инетернет и по всяко време от денонощието. Добрият дизайн, изчерпателната и структурирана информация, цялостната визия на уеб сайта играят важна роля за изграждането на конкурентни предимства пред останалите фирми и представляват още едно доказателство за качеството и престижа на предлаганите от Вас продукти. Ето защо в никакъв случай не бива да се правят компромиси с нито визията, нито с предоставената информация в сайта.КАК МОЖЕ ДА ВИ БЪДЕ ПОЛЕЗЕН ВАШИЯТ САЙТ?

Интернет е много гъвкава и сравнително евтина медия, чрез която може да се достигне лесно до голяма аудитория посетители. Качественият и добре промотиран уеб сайт предлага възможност за ефективно представяне на Вашия бизнес пред целевата група и носи значителни конкурентни предимства, възможности за печелене на нови клиенти, продажба на стоки и услуги и съответно разрастване на бизнеса.КАКВО ОЗНАЧАВА ДОМЕЙН И ХОСТИНГ?

Домейнът представлява интернет адреса на уеб сайта – например www.vashetoime.com. Заплаща се за минимум една година и благодарение на него потребителите имат достъп до вашия уеб сайт. Съществуват много домейн области, като най-разпространените и използваните са .com (комерсиален), .org (организация), .net (мрежа), .eu (Европейски Съюз), както и .bg (България), които обаче са значително по-скъпи и свързани с изискване за предоставяне на допълнителна документация от ваша страна. Хостингът представлява физическото помещаване на файловете на уеб сайта на сървър, постоянно свързан с интернет, осигуряващ достъп на потребителите до вашия сайт. Благодарение на него получавате и възможност за създаване на определен брой електронни пощи от вида [email protected]КАКВО Е ТОВА УЕБ САЙТ?

Уеб сайтът (уебсайт) се състои от страници с информация. Всяка страница може да съдържа текст, изображения, видео и др. Всяка страница има адрес (URL). Началната част на адреса е името на сайта (домейн), а осталаналата част от адреса показва коя е конкретната страница от този сайт. Страниците обикновено са текстови файлове, които са разположени на хостинг сървър.СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО (CMS) – ЩО Е ТО?

Системата за управление на съдържанието (CMS - content management system) дава възможност клиентът сам да променя съдържанието на уеб сайта си, без да има познания в областта на уеб дизайна. CMS позволява да се добавят нови страници, категории, менюта, линкове (връзки), графични изображения, файлове, да се добавят и променят артикули от продуктови каталози, новини и т.н. Администрацията се осъществява чрез удобен за ползване административен панел, достъпът до който е ограничен с парола.SEO ОПТИМИЗАЦИЯ ЗА ТЪРСЕЩИ МАШИНИ. ПОВИШАВАНЕ НА РЕЙТИНГА В GOOGLE, YAHOO, BING, ASK и т.н.

Какво представляват търсачките? Търсачките в интернет са основният инструмент, който потребителите в интернет използват за намиране на нужната им информация. Те представляват изключително мощен и сложен софтуер, който сканира непрекъснато уеб пространството в интернет и класифицира цялата информация. Към момента от истинско значение са няколко търсещи машини, като най-важните от тях са Google.com и Yahoo.com. При въвеждане на дадена дума или израз, търчката извежда списък със сайтовете, съдържащи дадената информация. Това превръща търсачката в медия, осигуряваща безплатна реклама. Уеб сайтовете са подредени според представата на търсачката за степен на съвпадение, свързаност на съдържанието с темата и качество на предлаганата от тях информация. SEO (search engine optimization) представлява анализ на съдържанието на уеб сайта и предприемане набор от действия, целящи предоставяне на максимално качествена, точна, актуална, търсена и структурирана информация към търсещите машини и съответно към самите потребители в интернет, което води до повишаване на рейтинга на сайта в търсачките и показването му на по-предни позиции при търсене за определени думи и изрази. Правилното и ефективно SEO оптимизиране води до увеличаване на посещенията и популярността на сайта и съответно до увеличаване на броя на потенциалните клиенти и продажби на фирмата. След изработката на сайта ви можете да се възползвате и от тази наша услуга, вижте повече ТУК